Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: αναδρομή στον χρόνο


Moderator

Status: Offline
Posts: 118
Date:
αναδρομή στον χρόνο


περιγραφή των μονοθεσίων που υπήρχαν απο το 1950 έως και σήμερα


Όταν ξεκίνησε το πρώτο επίσημο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 1950,
τα αμαξώματα-μπανιέρες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σχέδια της δεκαετίας του '30. Η Alfa Romeo 158 είχε  ντεμπουτάρει στο Livorno το 1938, πετυχαίνοντας ιδανικό 1-2 για λογαριασμό της Ferrari. Ο
κινητήρας της είχε χωρητικότητα 1500 κ.εκ., οκτώ κυλίνδρους στη σειρά, τριπλά καρπιρατέρ Weber και κλιμακούμενο υπερσυμπιεστή δυο σταδίων. Σχεδιασμένο από τον Gioachino Columbo, το 158 παραμένει το πλέον επιτυχημένο μονοθέσιο της ιστορίας με 47 νίκες σε 54 συμμετοχές. Λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος η εταιρία φρόντισε να κρύψει μερικές Alfettes κι όταν τελικά πραγματοποιήθηκε το πρώτο πρωτάθλημα, το 1950, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο αποδείχθηκε και πάλι μακράν καλύτερο από οποιοδήποτε άλλο.



Η Maserati 250 ποτέ δεν κατάφερε να διαπρέψει,
παρόλο που... υπηρέτησε αξιοπρεπώς τις ιδιωτικές συμμετοχές στο
 δεύτερο μισό της δεκαετίας του '50. Η 250F αποτέλεσε σχέδιο των Gioachino Columbo και Alberto Massimino και... φόραγε έναν δίλιτρο κινητήρα με απόδοση μεγαλύτερη των 220 ίππων. Η εταιρία ξεκίνησε το 1954 με δική της εργοστασιακή ομάδα, αρχικά με δυο αυτοκίνητα και τον επόμενο χρόνο με πέντε. Τα οδηγικά της "αστέρια" ήταν κατά σειρά: ο Jean Behra το 1955, ο Stirling Moss το 1956 και ο Juan M. Fangio το 1957. Μέχρι το 1965 είχε καταφέρει να... εξοριστεί σε ιστορικούς (ανεπίσημους) μόνο αγώνες, εικόνα που διατηρεί μέχρι σήμερα.


Το 1957 ο Charles Cooper "τάραξε τα νερά" της F1, παρουσιάζοντας σε ανύποπτο χρόνο το επαναστατικό T48. Μαζί με τον γιό του John, κατασκέυαζαν μονοθέσια F3 από τα τέλη των '40s τοποθετώντας τον κινητήρα πίσω από το ****pit. Το T48 ήταν ουσιαστικά ένα μονοθέσιο F2 το οποίο όμως δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να κερδίσει τον πρώτο του μόλις αγώνα, στο Buenos Aires (Αργεντινή). Παρότι πιο ευκίνητο από τον ανταγωνισμό, που τοποθετούσε τον κινητήρα εμπρός, το T48 έχανε λίγο στις ευθείες λόγω του σχετικά μικρού κινητήρα των 2,2 λίτρων της Covenry Climax. Μέχρι το 1959 η Coventry Climax είχε ανεβάσει τη χωρητικότητα του νέου της κινητήρα FPF twin-cam στα 2,5 λίτρα, αποδίδοντας 240 ίππους. Ο οδηγός της Cooper, Jack Brabham, τον... λάτρεψε από τη πρώτη στιγμή και κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1959.

Η επόμενη επαναστατική ιδέα στον σχεδιασμό αμαξωμάτων γεννήθηκε στο μυαλό του ιδιοφυούς Colin Chapman. Ονομάστηκε "ground effect" (σε ελεύθερη μετάφραση "δυναμική πρόσφυση εδάφους"), αλλά ο Chapman αναφερόταν σε αυτήν ως "κάτι από το τίποτα". Το ζητούμενο ήταν η αύξηση της αεροδυναμικής πίεσης (downforce) που μέχρι τότε δημιουργούταν μόνο από τις αεροτομές και η νέα ιδέα ήταν να συμπεριφέρεται ολόκληρο το μονοθέσιο σαν μια τεράστια πτέρυγα, η οποία θα παρήγαγε την αυξημένη πίεση του αέρα δια μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου δαπέδου στο κάτω εξωτερικό μέρος του πλαισίου. Συνδυασμένο με πλαϊνές... ποδιές, το δάπεδο αυτό δημιουργούσε το φαινόμενο ventouri: αύξηση δηλαδή της παραγόμενης πίεσης από τον αέρα που ρέει μεταξύ δυο διαφορετικών σε πλάτος περιοχών.  Το συνολικό όφελος ήταν η απίστευτη αεροδυναμική πίεση που κυριολεκτικά κολλούσε όλο το μονοθέσιο στην άσφαλτο, βελτιώνοντας δραματικά το μηχανικό του κράτημα. Η πρώτη Lotus στην οποία υλοποιήθηκε η ιδέα ήταν έτοιμη από τον Αύγουστο του 1976 και δοκιμαζόταν μυστικά από τον Gunnar Nilsson, στη πίστα Snetterton. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά που ο Chapman αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει το μονοθέσιο στη τρέχουσα σαιζόν, για να μη δώσει την ευκαιρία στον ανταγωνισμό να το αντιγράψει. Το 1977 η Lotus 78 ντεμπουτάρισε δυναμικά στη F1 με τον Mario Andretti να πετυχαίνει 4 νίκες. Οι μόνοι λόγοι που τελικά έχασε το πρωτάθλημα ήταν δυο ανόητες έξοδοι και μερικές μηχανικές βλάβες του κινητήρα. Όμως η υπομονή του Andretti ανταμείφθηκε, με το παραπάνω, το 1978 όταν κατέκτησε τον τίτλο με μια βελτιωμένη έκδοση του αμαξώματος. Ως είθισται στη F1, πολλές ομάδες αντέγραψαν την ιδέα του Chapman. Μάλιστα ο Frank Williams κατάφερε με την... "ground effected" Williams FW07 να ξεκινήσει ένα καταπληκτικό σερί επιτυχιών για την ομάδα του. Η αποτελεσματικότητα του ειδικά διαμορφωμένου δαπέδου [που σημειωτέον αποτελούταν κυρίως από αντεστραμμένες αεροπορικές πτέρυγες - Χ.Κ.] ήταν τόσο μεγάλη, που η FIA αναγκάστηκε το 1984 να απαγορέψει οποιαδήποτε υλοποίηση  του "ground-effect". Ο λόγος? Η τρομακτική ταχύτητα με την οποία πέρναγαν, σαν τρένα, τα μονοθέσια από τις στροφές που τελικά προκάλεσε πάρα πολλά ατυχήματα. Ο Chapman είχε ήδη πεθάνει δυο χρόνια νωρίτερα, και συνεπώς δεν μπορούσε να διαμαρτυρηθεί για  την απόφαση.
 
Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν σύνθετα υλικά ήταν στη δεκαετία του '30, όταν ο Howard Hughes έφτιαξε το περίφημο αεροπλάνο Spruce Goose, "μπολιάζοντας" το πλαστικό με το ξύλο. Στη δεκαετία του '50 τα σύνθετα υλικά χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον στην διαστημική έρευνα, κυρίως από τη NASA η οποία στην διαρκή της αναζήτηση για ελαφρά αλλά ανθεκτικά υλικά πειραματίστηκε με πολλές και διάφορες αναμίξεις. Εκτός διαστημικής έρευνας η χρήση των σύνθετων υλικών ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη, λόγω του αυξημένου της κόστους. Στη F1 χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του '70. Επί σειρά ετών οι σχεδιαστές μονοθεσίων προτιμούσαν το αλουμίνιο, ως το βασικό υλικό για τη κατασκευή των monocoques. Σιγά-σιγά στράφηκαν προς τα σύνθετα υλικά και το 1979 ο John Barnard -ο αρχισχεδιαστής της McLaren- παρουσίασε το MP4/1, πιάνοντας τον ανταγωνισμό στον ύπνο. Ήταν εξολοκλήρου κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά [ανθρακονήματα και kevlar - Χ.Κ.] και ζύγιζε μόλις 44 λίβρες, δηλαδή 40% λιγότερο από οποιοδήποτε άλλο αμάξωμα της εποχής... αν και στοίχιζε πολύ περισσότερο από αυτά. Το αμάξωμα έδειξε τις δυνατότητές του, όταν σχεδόν αμέσως ο John Watson κέρδισε το αγγλικό Grand Prix. Επίσης, στα χέρια του Andrea de Cesaris, αποδείχτηκε εξαιρετικά ανθεκτικό μιας και ο Ιταλός είχε το συνήθειο να τρακάρει όποιον... τοίχο ή δέντρο έβρισκε μπροστά του. Στη σοβαρή πλευρά του θέματος, το MP4/1 απέδειξε σε όλους ότι παρά το απίστευτα μικρό του βάρος ήταν παραπάνω από ικανό να προστατεύσει τον οδηγό ακόμα και σε προσκρούσεις υψηλών ταχυτήτων. Η επιτυχία της McLaren στάθηκε αφορμή να ακολουθήσουν και οι άλλες ομάδες και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία. Σήμερα δεν υπάρχει μονοθέσιο που να μην κατασκευάζεται από ανθρακονηματα, συνήθως στις εγκαταστάσεις της εκάστοτε ομάδας.   


Το 1989 ο Nigel Mansell πέτυχε μια ιστορική νίκη στη Βραζιλία: κατάφερε να μη πάρει τα χέρια του από το τιμόνι ούτε για μια στιγμή καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα. Κι αυτό διότι χρησιμοποιούσε ένα επαναστατικό σύστημα αλλαγής ταχυτήτων, εμπνευσμένο από τον John Barnard και υλοποιημένο από τη Ferrari, που λειτουργούσε με ένα "αυτί" ενωμένο στο πίσω μέρος του τιμονιού. Ένα ηλεκτρο-υδραυλικό σύστημα μετέφραζε τις κινήσεις του "αυτιού" σε αλλαγές σχέσεων στο κιβώτιο ταχυτήτων. Σύντομα ακολούθησαν και άλλες ομάδες. Η ηλεκτρονική εποχή είχε μόλις πραγματοποιήσει το πρώτο της βήμα. Σήμερα το κάθε μονοθέσιο ενσωματώνει έναν τεράστιο αριθμό από chips και ηλεκτρονικά βοηθήματα. Οι ντίζες και τα συρματόσχοινα αποτελούν μακρινό παρελθόν, αφού το γκάζι πλέον ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό ηλεκτρονικά με την γνωστή τεχνική "fly by wire".  Περισσότεροι από 100 αισθητήρες υπολογίζουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τη πίεση του αέρα και αναρίθμητες άλλες παραμέτρους (μεταβλητές ή μη) και 'διαχειρίζονται' την ισχύ του κινητήρα με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται πάντα & εγγυημένα η μέγιστη δυνατή απόδοση. Κινητήρας, επιτάχυνση, πέδηση, διεύθυνση και πλήθος άλλων πληροφοριών υπολογίζονται σε πραγματικό χρόνο και τα αποτελέσματα αποστέλλονται στους μηχανμικούς κάθε φορά που το μονοθέσιο περνάει μπροστά απο τα pits. Έτσι οι τεχνικοί έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν λειτουργίες ζωτικής σημασίας, όπως η κατανάλωση του καυσίμου και η πίεση του λαδιού, αλλά και και να προβλέπουν για παράδειγμα τη πιθανότητα αστοχίας κάποιου εξαρτήματος κατά τη διάρκεια του αγώνα.
  
 


-- Edited by pfaliro13 at 12:47, 2007-06-12

__________________
τριφυλλάρα είσαι τρέλα με το τέταρτο αστέρι στην φανέλα


Moderator

Status: Offline
Posts: 47
Date:

Ωραιο και ενημερωτικο αρθρο.Μπραβο Pfaliro13!Που το βρηκες;

__________________


Moderator

Status: Offline
Posts: 118
Date:

Zmac wrote:

Που το βρηκες;



       έψαχνα στο google και έπεσα πάνω του.

__________________
τριφυλλάρα είσαι τρέλα με το τέταρτο αστέρι στην φανέλα


Moderator

Status: Offline
Posts: 47
Date:

Μπορεις να βαλεις την πηγη????

__________________


Moderator

Status: Offline
Posts: 118
Date:

στο migf1.gr


συγκεκριμένα το βρήκα εδώ


__________________
τριφυλλάρα είσαι τρέλα με το τέταρτο αστέρι στην φανέλα
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard